Tehokas laastipumppu säästää aikaa ja ihmistä

Peab Oy toteutti linjasaneerauksen As Oy Porvoonkatu 27:ssä, jossa lattian valamisessa käytetään uutta teknologiaa, jossa valu tehdään aiempaa nopeammin ja siistimmin: laastipumppu säästää sekä aikaa että työmiesten selkiä.

Sementtijauhe kannetaan ulos, ei enää ylös

Uusi lattianvalutekniikkaa perustuu siihen, että betoniaines valmistetaan pihalla ja pumpataan sitten letkun kautta ylös asuntoihin. Enää sementtijauhetta ei siis tarvitse raahata pussikaupalla huoneistoihin, vaan riittää että säkit kannetaan pihaan.

- Uudessa tekniikassa voidaan hyödyntää myös isompia jauhesäkkejä: jopa tuhannen kilon säkki on helppo siirtää kärryillä pihalle, kertoo työmaan vastaava työnjohtaja Ilkka Paukkeri.

Aiemmin kaikki sementti- ja täyteaines kannettiin asuntoihin 20-25 kilon säkeissä. Modernista tekniikasta hyötyy siis erityisesti työmiehen kroppa. Erittäin raskas ja ergonomisesti vaativa kantotyö jää väliin ja valuhommiin voidaan ryhtyä heti.

 

 

Valmis betonivalu letkua pitkin asuntoon

- Laastipumpun laariin laitetaan sopiva määrä valmista sementtijauhetta, joka sisältää myös täyteaineen. Pumpussa on vesiletku, joka laskee pumpun sementtimyllyyn vettä. Myllyssä sementti ja vesi sekoittuvat valmiiksi valuaineeksi, joka pumpataan toista letkua pitkin huoneistoihin. Siellä se ruiskutetaan suoraan lattialle, kertoo Paukkeri.

- Uusi tekniikka on myös siistimpi. Kun aiemmin teimme betonivalun huoneistoissa, siitä levisi pölyä sisätiloihin. Nyt aines tulee valmiina putkesta, ja jauheinen pöly jää pääosin ulos.

Nopea ja tehokas, moderni menetelmä

Uutta teknologiaa on käytetty jo muutamassa kohteessa ja kokemukset ovat hyviä. Betonivalu on ominaisuuksiltaan yhtä tasokasta kuin perinteisesti tehty.

- Lattioiden valaminen on nykyisin myös entistä tehokkaampaa. Saamme tehtyä lattioita päivässä puolet enemmän, vähintään. Ja laatu pysyy korkeana, kertoo Paukkeri.

Kun aiemmin kaksi miestä teki 8 kylpyhuonetta kahdessa päivässä, laastipumpun avulla saadaan tehtyä kolmen miehen voimin 8 kylpyhuonetta yhdessä päivässä. Säästöä syntyy ajassa ja pitkällä tähtäimellä myös rahassa. Myös selkäsäryistä johtuvat sairauslomat vähenevät.

Käytämme evästeitä. Jatkamalla sivustoon hyväksyt evästeiden käytön.