Opiskelijatalon rappu kerralla kuntoon

Jämeräntaival 11, G-rappu. Nollavirheluovutus: yhtään puutetta ei löydy, kun asukkaat muuttavat remontin jälkeen takaisin. Peabin ja Hoasin yhteistyö sujuu mallikkaasti Espoon Otaniemessä.

Oranssitakkisia työmiehiä ja -naisia vilisee Espoossa sijaitsevien työmaa-aitojen sisäpuolella. Ilmassa leijailee remonttipöly, ja pihan keskellä sijaitsevassa rapussa pörisee pora. Meneillään on rakennusyhtiö Peabin ja Helsingin seudun opiskelija-asuntosäätiö Hoasin yhteinen perusparannustyö, jonka aikana Espoon Otaniemessä jo 70-luvulla rakennetut 13 rappua ja 256 asuntoa saavat kokonaan uudenlaisen ilmeen. Lisäksi tehdään putkiremontti.

Peab luovutti äskettäin yhden valmistuneista rapuista Hoasille 0-virheluovutuksella. Se tarkoittaa, että rapussa ja asunnoissa ei ole valvojien tai urakoitsijan tunnistamia virheitä tai puutteita siinä vaiheessa, kun asukkaat muuttavat takaisin. Asukkaille ei siis aiheudu vaivaa mahdollisista jälkikorjauksista.

Peabin työnjohtaja Joonas Koskinen (kuvassa) ja Hoasin korjausrakentamisesta vastaava rakennuttajapäällikkö Laura Pääkkönen (kuvassa) astuvat sisään jo valmistuneeseen rappuun esittelemään työn tuloksia. Muutaman päivän kuluttua valmistuu seuraava, urakan kahdeksas rappu.

”Ennen remonttia asunnot olivat hurjassa kunnossa. Lattioita peittivät kuluneet muovimatot, ja kylpyhuoneita hallitsivat vanhat peltielementit. Nyt rappu kiiltää ja valkoisia seiniä peittävät suuret teekkarielämään liittyvät kuvat, jotka saimme Polyteekkarimuseon kokoelmasta”, Laura Pääkkönen kertoo.

Suunnittelussa mukana asukkaat

Asuntojen pinnat on uusittu, harmaa lattia on uudenkarhea ja samaa värimaailmaa kuin kylpyhuoneen kaakelit. Jokainen soluasukas saa huoneeseensa myös upouuden jääkaapin. Katot on uusittu yläpohjan laattaa myöten ja yhteen rappuun rakennettiin asukkaita varten kokonaan uusi tilava sauna. Asukastoimikunta OtaHoas on ollut aktiivisesti mukana suunnittelemassa asuntojen ja pihan uudistusta. Pihoille istutettavat nurmikot, pensaat ja puut tekevät niistä viihtyisiä oleskelupaikkoja. Talojen väliselle alueelle saadaan lehmuksia sekä havukasvien, kuten laakakatajan, mustakuusen ja lehtikuusen yhdistelmiä.

”Tämä on yksi meidän pitkään korjausta odottaneista kohteistamme. Suunnitteluvaihe on ollut pitkä ja remontti asukkaiden kovasti toivoma. Kevyitä välikorjauksia on vuosien aikana tehty, mutta iso putkiremontti odotutti tuloaan”, Laura Pääkkönen kertoo.

Hoasin hallitus on linjannut, että vähintäänkin 500 opiskelija-asuntosäätiön asuntoa korjataan joka vuosi. Soluhuoneiden aikakausi alkaa olla ohi, ja asuntoja on tarkoitus tulevaisuudessa muuttaa yksiöiksi remonttien aikana.

”Jämeräntaival on alue, jossa soluhuoneet tekevät kauppansa, koska yhteisasuminen kuuluu Otaniemessä opiskelutapaan ja yhteisöllisyyteen. Asukkaat ovat enimmäkseen teekkareita”, Pääkkönen sanoo.

Tiukassa tahdissa 0-virheluovutukseen

Peabin ja Hoasin yhteistyö alkoi perinteiseen tapaan kilpailutuksesta. Hinnan lisäksi urakoitsijavalintaan vaikutti Laura Pääkkösen mukaan yrityksen maine luotettavana alan tekijänä. Urakkasopimus allekirjoitettiin kesällä 2017, ja työn on määrä valmistua vuoden 2018 loppuun mennessä.

”Remontti kestää kymmenen viikkoa per porras. Kaksi porrasta korjataan limittäin. Kun yksi on puolivälissä, toisen portaan remontointi alkaa. Asukkaille on järjestetty väliaikainen majoitus”, Pääkkönen jatkaa.

Työnjohtaja Joonas Koskisen mukaan Jämeräntaipaleen urakasta poikkeuksellisen tekee sen laajuus ja nopea aikataulu. Urakka on sujunut kokonaisuudessaan kuitenkin mainiosti. Niin hyvin, että yksi äskettäin valmistuneista rapuista luovutettiin asiakkaalle 0-virheluovutuksella.

”Olemme tästä hyvin ylpeitä”, Pääkkönen iloitsee.

Koskisen mukaan 0-virheluovutus vaatii paljon työtä ja pitkäjänteistä tarkastelua.

”Käyn itse tarkistamassa kohteet jokaisen työvaiheen jälkeen. Kaikki pienetkin yksityiskohdat, kuten maalipaikat ja pienet naarmut, pitää hioa.”

Lisäksi kohteen tarkistavat ennen luovutusta rakennustekninen valvoja, sähkövalvoja sekä lvi-puolen valvoja.

Tiiviissä yhteistyössä tavoitteeseen

Peabin ja Hoasin yhteistyö on sujunut hyvin ja yhteydenpito on ollut tiivistä.

”Luovutuksia on ollut kymmenen viikon välein, ja työmaakokouksia olemme pitäneet säännöllisesti. Kun on tiukka urakka-aikataulu, linjojen täytyy olla yhtenäiset”, Pääkkönen painottaa.

Vuoden loppuun mennessä Jämeräntaipaleen rakennusurakka päättyy ja kerrostalojen talotekniikka on päivitetty 2020-luvulle. Talot ovat valmiita vastaanottamaan uusia, innokkaita opiskelijoita seuraavien vuosikymmenten ajan. Kerrostaloalue on asukkaille tuttu, ja sen ympärille on muodostunut jo oma syklinsä.

”Perinteisesti Otaniemessä sanotaan, että ensin muutat Jämeräntaival yhteentoista, sitten löydät tyttö- tai poikakaverin ja muutat vastapäätä Jämeräntaival kymppiin. Tilan tarpeen kasvaessa on edessä muutto nurkan taakse Servin Maijan Tielle”, Otaniemestä itse diplomi-insinööriksi vuonna 2015 valmistunut Pääkkönen naurahtaa.

Esimerkki opiskelija-asunnon keittiöstä ennen ja jälkeen remontin.

Käytämme evästeitä. Jatkamalla sivustoon hyväksyt evästeiden käytön.